joi, 5 aprilie 2012

Uniunea Scriitorilor din Romania

In Dictionarul explicativ al limbii romane cuvantul 'scriitor' are mai multe semnificatii. Scriitor, in denumirea persoanei juridice numita Uniunea Scriitorilor din Romania, inseamna: AUTOR DE OPERE LITERARE; BELETRIST. 'literatura', conform aceluiasi Dex inseamna: Artă sau creație artistică al cărei mijloc de exprimare este limba; beletristică. Asadar, scriitor este poetul, prozatorul si dramaturgul. Surprinzator si stupid, din USR fac parte oamneni care nu sunt nici poeti, nici prozatori si nici dramaturgi: traducatori de literatura si critici literari. Cu primii nu am nicio problema intrucat acestia, cand traduc, rescriu, iar rezultatul este opera literara. Cu secunzii, am, intrucat, eu, in calitate de creator de opere literare, de poet si prozator, nu ma simt deloc pe aceeasi treapta cu domniile lor, ba ma simt si sunt pe o treapta superioara, asemeni unui armasar pe langa un asin, deoarece criticul literar nu creeaza literatura, arta, asa cum nici asinul nu castiga curse de cai. Deci, existenta acestor indivizi, critici literari, in USR, este cel putin dubioasa. Daca e Uniunea Scriitorilor, ce cauta in cadrul ei critici literari? De ce sa aiba criticul literar acelasi statut cu cel al scriitorului, care este creator de arta, nu un comentator al artei scriitorului? E ca si cand ai vinde intr-o sticla pe care scrie "vin", vin cu pisat, sau e ca si cand medicii si-ar face Uniunea Medicilor si din ea ar face parte si farmacisti. Acuma, daca nu gandesti te gandesti ca nu poate exista scriitor fara critic literar si esti prost pentru ca scriitorul a existat cu mult inaintea criticului.
Nicolae Manolescu, aceasta fosila a Sistemului antedecembrist, formator de opinii proaste al tarii, politician de mana a 5 a si critic literar lipsit de gust pentru poezie buna, este in prezent Presedintele USR. Din organele de conducere ale USR mai fac parte si alti critici literari. Altfel spus, Institutia Scriitorilor din Romania este condusa de unii care nu sunt scriitori. De ce?
Logic si deci de bun simt ar fi ca acesti indivizi care se hranesc comentand arta noastra, a scriitorilor, sa nu faca parte din USR, sa-si faca propria institutie, sa fie exclusi. Cu-atat mai mult cu cat ei, in speta dl. Manolescu, in calitate de Presedinte al USR nu face nimic, de altfel intreaga Uniune nu face nimic pentru scriitorul roman, nici macar pentru cel care ii este membru. Te uiti la Casa Monteoru, sediul central al USR si vezi o darapanatura. Cu milioane de euro pe mana, nenii astia care au condus USR dupa 90, care USR in 90 avea proprietati cu gramada: vile, hoteluri, blocuri etc. care au disparut ca prin vis, au lasat casa aia sa se darapaneze. Ceea ce-nseamna ca pe nenii care au condus si conduc aceasta institutie, niste fosile mai toti, ii doare si i-a durut numai de interesul lor personal, facand abstractie de faptul ca sun pusi acolo cu alt scop. Oamenii fac lovele cu caru in timp ce o gramada de scriitori valorosi cad prada uitarii si foamei.
Pe mine care sunt Mesia acestei tari m-au facut membru stagiar in USR, nesimtitiii, ca sa nu am dreptul sa vorbesc samd in Consiliu samd 3 ani si ca sa tac de frica sa nu ma excluda, adica eu, care sunt ditamaiscriitor, sa fiu membru stagiar, iar Nicolae Manolescu, care nu e scriitor, sa fie Presedinte al USR?
RUSINE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu