miercuri, 3 octombrie 2012

Domnul Gheorghe Alui Adrian

in articolul "Intoarcerea la literatura" din revista Romania literara, publicat in 28.09.2012, zice:

 „Suntem prezenţi în cultura europeană (şi mondială) numai cu scriitori care au trăit, efectiv, în afara României. O vreme au stat în Europa sau au rămas acolo definitiv…Mă întreb , însă, de ce nu (mai) există tendinţa între tinerii scriitori din România de a pleca în lume ? Mă gândesc la nişte nume de tineri scriitori, care, dacă nu iau exemplul meşterului român, care e demult în Europa, nu o să fie decât nişte scriitori români îmbătrâniţi înainte de vreme de frustrări şi uzură cotidiană. Claudiu Komartin, Dan Coman, Răzvan Ţupa, Bogdan G. Stoian, Rita Chirian, Marius Chivu, Mihai şi Alexandru Vakuloivski, RareşMoldovan, Dan Sociu, Vlad Moldovan, Mihai Curtean, Daniel Cristea Enache, Cosmin Ciotloş, Adrian G. Romilă, Andrei Terian, Andra Rotaru, Aida Hanser etc. etc. sunt doar o parte dintre numele care îmi vin acum în minte. ..Statul român plăteşte tichete la căldură, plăteşte pensii mari foştilor activişti şi securişti, …, dar nu ar plăti o sută de burse pentru nişte intelectuali români în universităţi din Europa care ar produce un freamăt de cultură română acolo unde suntem cunoscuţi doar ca ţigani, ca hoţi, ca violatori, ca umile fiinţe (încă umanoide) care muncesc în orice condiţii, pentru un câştig mizer. Suntem în Europa exact unde ne propunem să fim. Adică nicăieri.”

Cu tot respectul si apreciarea pentru poezia si activitatea culturala a domniei sale ii reamintesc ca numele meu  de scena este Stoian G. Bogdan, nu Bogdan G. Stoian. Cu acest prilej le reamintesc si altor domni, cu respect, ca numele meu de scena este Stoian G. Bogdan.

Referitor la spusele dumnealui, cred ca inainte sa trimita Statul scriitorii mentionati sau alti scriitori pe undeva, trebuie mai intai sa-i treaca printr-un lung tratament la Sanatoriul de bune maniere, majoritatea dintre acesti scriitori nestiind sa manance cu cutitul in mana dreapta si cu furculita in stanga. Iar daca stiu asta, nu stiu ca friptura nu se taie deodata in bucatele mici si apoi se mananca, ci se taie o bucatica, se mananca, apoi se taie alta bucatica, se mananca samd. Nu mai vorbesc despre mancatul pestelui sau al altor mancaruri.
Apoi cred ca acelasi Sanatoriu de bune maniere, ar putea sa invete scriitorii respectivi sa nu mai fie atat de sumisivi in raport cu alte natii, atat de pupincuristi, sa nu se mai simta atat de inferiori, intrucat noi romanii nu suntem inferiori cu nimic, ba din contra. Pana la urma noi, adica romani de-ai nostri, am inventat curentul alternativ, noi am inventat stiloul, noi am inventat penicilina, noi am inventat o gramada de programe esentiale pt. caluculator, turnul Effel e facut din otel de la Resita, noi am inventat Dadaismul samd si nu in ultimul rand, noi, adica eu, am inventat Etic-estetismul. De asemenea, cred ca acel Sanatoriu ar trebui sa i invete pe scriitori Mandria nationala. Pana la urma nu noi am omorat oameni pe motive rasiale, etnice, economice samd, nu noi am invedat tari ca sa le supunem si sa le transformam locuitorii in sclavi, nu noi invadam tari sa le furam resursele samd, nu noi ne declaram neamuri alese, rase ruperioare etc. desi, daca ne-am cunoaste adevarata istorie am putea sa facem asta relaxati. De fapt, consider ca ceea ce ne lipseste noua in prezent este iubirea de aproape, a noastra, a romanilor pentru romani, demnitatea care vine odata cu Mandria nationala, bunele maniere, o clasa politica de oameni iubitori de oameni, incoruptibili, elevati spiritual, demni, diplomati, smecheri, (in sensul cel mai bun al cuvantului), nu ignorantii care ne-au condus in ultimii 23 de ani si mai inainte.

 Etic-estetismul este o idee estetică și curentul literar artistic social politic aferent acesteia, care se naște în virtutea dreptului universal al ființei umane de proprietate asupra ființei sale umane sacră inviolabilă suverană. Etic-estetismul pledează prin mijloace artistice diplomatice politice și acționează pentru edificarea unei lumi bazată pe o înaltă conștiență a ființelor umane, fraternitate, libertate, iubire, în care fiecare ființă umană are garantat și asigurat de către un sistem tehnologic global și funcțional gratuit toate nevoile primare: adăpost decent recordat la utilități; hrană sănătoasă proaspătă; acces egal la sistemul sanitar; acces egal la educație, la educație în spiritul Etic-estetismului; transport etc. Etic-estetismul se opune sărăcirii, îndobitocirii, exploatării, omului de către om sau de orice entitate juridică, indiferent dacă această entitate se numește Stat, ONG, Monarhie, Masonerie, Biserică etc. Etic-estetismul înțelege că pentru matarializarea scopurilor și obiectivelor sale ființa umană este necesar a fi deprogramata, deparazitată, dezignorantizată, luminată și înnobilată într-o așa manieră încât să poată conștientiza şi respecta sacralitatea inviolabilitatea suveranitatea sa și a tuturor ființelor umane. Etic-estetismul se înalță solar deasupra tuturor curentelor artistice filosofice juridice sociale politice teologice etc. fiind o sinteză efectuată cu cea mai de bună credință intenție întru a crea o umanitate liberă fraterna iluminată care să respecte liberă un singur principiu nescris și etern: FIECARE FIINŢĂ UMANĂ, (indiferent de rasă, naţionalitate, origine socială, orientare sexuală ş.a.m.d.), ESTE SACRĂ INVIOLABILĂ SUVERANĂ.

3 comentarii:

  1. de kkt articolul asta din RL. adica komartin, vancu, rotaru sunt poeti(scriitori)? poate in cele mai erotice vise ale lor! literatura romana actuala nu exista, iar daca susnumitii ar pleca afara, n-ar avea nici o sansa in literatura de acolo. ne-am pierdut cu totii uzul ratiunii. si linguseala de gasca e din ce in ce mai gretoasa, pina la voma!

    RăspundețiȘtergere
  2. anonim prost (probabil din nou SGB care-si scrie singur comentarii): Andra Rotaru a fost publicata in Spania cu o carte si Komartin in Germania. vezi ce se intampla daca vorbesti din prostie si rautate? dai cu mucii-n fasole

    RăspundețiȘtergere
  3. rog anonimii sa se semneze ca sa nu mai apara anonimi ca cel de mai sus sa insinueze ca mi-as da comentarii singur. n-am facut niciodata asta. n-as vedea rostul unui astfel de demers, da-n fine. cred ca cei care se gandesc la asta fac asta pe blogurile lor sau se gandesc sa ma denigreze. le urez succes.

    referitor la primul comentariu, spuneam mai de mult ca lucrurile in literatura sunt relative. unii cred ca adrian paunescu a fost un mare poet, altii ca a fost un versificator. ambii au dreptate pentru ca nu exista niciun adevar batut in cuie in ceea ce priveste literatura, sau daca exista, inca nu l-am spus.

    referitor la al doilea comentariu, anomimul vorbeste despre rautate si prosie, dar tonul pe care e scris comentariul este plin de rautate iar ceea ce spune dovedeste prostie dupa cum voi arata in finalul comentariului.. vezi cine vorbeste in capul tau, prietene, sa nu fie dracu.. ma bucur pentru Andra si pentru Claudiu ca au publicat in tarile respective, desi daca publici ceva in alta tara nu inseama nimic in realitate. exista o gramada de scriitori considerati mediocri, sau chiar slabi care au publicat si publica carti in alte tari iar asta nu ii face mai putin mediocri sau mai putin slabi in ochii celor care ii considera astfel. asadar valoarea nu este data de cartile publicate in afara.

    p.s. Va rog sa nu mai proiectati in mine "calitatile" voastre. Totodata va rog sa nu va mai luat gura-n pula cu mine pentru ca nu-mi place deloc sa fiu respensabil pentru starea nasoala pe care aveti in timp ce va arat ca sunteti rai, prosti etc. o fac, totusi, sperand ca veti evolua. altfel, trebuie sa intelegeti o data pentru totdeauna ca eu nu sunt nici ca voi nici ca restul lumii. um om ca mine se naste o data la 2000 de ani, daca omenirea are noroc.

    RăspundețiȘtergere