vineri, 25 mai 2012

Pe asta o stiai?

Produsul Intern Brut pe anul 2012 este de 120 de miliarde de euro. Daca imparti 120 miliarde de euro la 20 si ceva de milioane de locuitori iti da vreo 60 de mii de euro pe cap de locuitor. Daca imparti 60 de mii de euro la 12 luni cat are un an iti da vreo 4 mii si ceva de euro pe luna. Sa zicem ca din 4 mii si ceva astia ia statul 3000 e euro: raman vreo mie si ceva pe cap de locuitor. Rezulta ca cineva fura in stil barbar.
Ghici cine!

6 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. esti un penal. pai tu habar nu ai ce inseamna PIB. PIB-ul este venitul, nu profitul. ca sa obtina profit, se scad din PIB cheltuielile necesare obtinerii PIB-ului ala...
    poti sa ai PIB 10.000 de miliarde, daca te costa 11.000 mld ca sa il obtii, ai deficit de 1.000 mld.
    mai pune ba mana pe cartea de economie

    RăspundețiȘtergere
  3. penal poti sa-i spui rudei tale de gradul unu care te-a facut atat de nepoliticos incat sa-mi spui asa. aveai dreptate cand spuneai ca habar nu am ce inseamna PIB, dar ai venit tu si m-am edificat. mersi. numai ca vorbim despre produsul intern brut pentru fabricarea vanzarea repararea bla bla bla se cheltuiesc bani. numai ca impozitele sunt atat de mari incat totul costa mult mai mult decat ar fi normal. dar produs intern brut inseamna si serviciile persoanelor fizice autorizate si etc. apoi se cheltuiesc bani si pentru cumpararea lui. statul impoziteaza si asta. si se intampla urmatoarele fenomene: statul face bani pe care ii cheltuieste prost. si cei care produc si vand produsul intern fac si ei bani la randul lor. ceea ce voiam sa subliniez este ca nici banii, nici produsul intern nu sunt distribuiti in mod echitabil, desi exista. se strica produsele in supermarcheturi si oamenii fac foamea prin marile orase. zac sute de case in paragina si sute de hectare de pamant construibil si oamenii dorm pe strada, prin canale, prin parcuri si gari. ceea ce voiam sa subliniez este ca saracia majoritatii sustine bogatia unei minoritati care detine toate resursele. oamenii astia, oligarhi, blocheaza circuitul firesc al resurselor sustinindu-se de sistem, adica de persoana juridica numita Romania, de stat. deci ce zic eu in postul de mai sus chiar daca conform formulelor si notiunilor tale dupa care analizezi nu suna corect, e corect. exista bani, exista produs, de ce e saracie?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba distrusule, cum sa spui ca impozitele sunt parte din PIB? Tu intelegi macar notiunea de PIB? Intelegi ce inseamna PRODUS?
    Alta gafa monumentala pe care o faci este chiar in concluzia ta finala, "Exista produs, de ce e saracie?". Saracie exista, in primul rand, PENTRU CA EXISTA CHELTUIELI MAI MARI PENTRU PRODUSUL ALA.
    De asemenea, incurci notiuni elementare de economie atunci cand consideri ca PIB-ul ar trebui impartit la oameni. Pai PIB-ul nu este PNB (produsul national brut). In PIB intra (chiar 90% din el) si banii obtinuti de ex. de Mittal la Galati pentru otelul vandut, sau cei obtinuti de Renault la Pitesti. Ce interes au aceste firme indiene/franceze/etc., sa doneze bani saracilor din Romania.
    PIB-ul este suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final produse IN INTERIORUL UNEI TARI (fara a diferentia in functie de identitatea celui care comercializeaza produsele) in decurs de un an.
    Mai pune mana pe cartea de economie ca te faci de ras.
    In final, ce sa zic, esti doar o baba otevista care striga la tv ca fura politicienii bani.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sti ca daca te iei gura-n pula cu mine iti va fi greu sa castigi o dezbatere chiar si pe economie, domeniu la care eu recunosc ca nu ma pricep momentan. Dar mi-am luat chiar aseara o carte de economie politica scrisa ca sa ma edific. Daca nu veneai tu sa comentezi nu se intampla asta. Asa, cumva datorita tie, voi ajunge si un bun economist. Iar asta, cand voi ajunge la putere o sa vezi ca te va bucura. Trebuie sa inveti sa vorbesti fara sa mai incerci sa jicnesti oamenii. Prin asta vei da dovada de civilitate. Sunt gramezi de inculti care au citit gramezi de carti degeaba.

    RăspundețiȘtergere