joi, 10 februarie 2011

Parabola lacomului si invidiosului

Citeam mai zilele trecute o carte despre care, daca as fi fost doar foarte inteligent, nu ar fi fost indicat sa pomenesc. Se numeste Suces si Putere, 48 de legi pentru a reusi in viata. Mentionez ca titlul poate induce in eroare si astfel cartea poate fi subestimata din start. In realitate utilitatea ei pentru eventualii cititori este incontestabila. Si pentru a face dovada acestui fapt, o sa va transpun pe scurt una dintre cele 48 de legi:

Legea 46


Nu da niciodata impresia ca ai fi perfect

ARGUMENT

Este intotdeauna periculos sa te arati superior semenilor tai, dar cel mai periculos este sa le dai impresia ca esti fara pata si fara slabiciuni. Invidia da nastere la dusmanii secrete, dar durabile. Este o tactica inteligenta sa scoti la iveala, din cand in cand, si cate un defect, sa-ti recunosti si cate un viciu lipsit de gravitate, ca sa previi acumularea de invidie si sa devii astfel mai om ca toti oamenii si mai accesibil. Numai zeilor si raposatilor li se iarta perfectiunea.


Incalcarea legii

Aici autorii ne spun povestea lui Joe Orton si a lui Kenneth Halliwell, care s-au cunoscut la Academia de arte dramatice din Londra si s-au indragostit. Cum niciunul dintre ei nu avea vreun talent actoricesc, au inceput sa scrie la doua maini. Intucat Halliwell primise o mostenire substantiala, cei doi au putut trai cativa ani fara sa munceasca. Piesele lor nu au avut succes, mostenirea s-a terminat si iata-i pe cei doi cautandu-si de munca. Viitorul parea negru. Dar, dupa un timp, Orton s-a apucat sa scrie pe cont propriu si-n cele din urma a ajuns sa aiba un succes rasunator. Piesa Cum sa=l distram pe domnul Sloane a atras atentia criticilor care afirmau ca un nou mare scriitor s-a ivit de nu se stie unde samd. L-au solicitat pana si Beatlesii pentru un scenariu de film. Totul mergea bine cu exceptia relatiei dintre cei doi. Au continuat sa locuiasca impreuna dar o data cu succesul au intervenit si neintelegerile. Vazandu-si iubitul in centrul atentiei tuturor, Halliwell a inceput sa se lase prada invidiei. Succesul cresetea si problemele dintre cei doi se agravau. S-au despartit iar s-au impacat si-n cele din urma, lovindu-l cu cateva ciocane in cap, Halliwell l-a omorat pe Orton dupa care a luat un pumn de pastile si a muriot si el. A lasat un bilet care suna asa: Daca cititi jurnalul lui Orton veti gasi toate explicatiile.

Apoi un citat din La Rochefoucauld:

Ai nevoie de mare talent si abilitate ca sa-ti ascunzi talentul si abilitatea.


Si in sfarsit parabola mea preferata:

Un lacom si un invidios l-au intalnit pe rege. Regele le-a spus: Unul dintre voi poate sa-mi ceara orice si eu o sa-i dau ceea ce mi-a cerut cu conditia sa-i ofer celuilalt de doua ori pe-atat. Invidiosul nu a vrut sa ceara el primul pentru ca tovarasul sau lacomul sa nu capete de doua ori mai mult, iar lacomul niciatat, pentru ca voia sa ia el tot ce era de luat. In cele din urma lacomul l-a indemnat pe invidios sa inceapa el. Astfel, invidiosul i-a cerut regelui sa-i scoata un ochi.

3 comentarii:

  1. Vedeti ca SGB e un intelept ? Eu v-am spus, si voi m-ati injurat pentru buna mea credinta. In timp, veti intelege ce mare om ati detestat, voi, candva...

    Doamne...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am intalnit persoane care efectiv negau totul despre ei spunand "eu nu sunt asa", aratandu-si viciile, aratand chiar vulnerabilitatea in unele momente si totusi unele intamplari "i-au demascat", acestia fiind total opusi.Oare aceste persoane nu sunt false dorind sa para ceea ce nu sunt?Banuiesc ca aratarea in exces a calitatilor si a defectelor poate provoca mari probleme in raport cu ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
  3. n-am cum s-o dau cotita, aveti dreptate amandoua

    RăspundețiȘtergere