luni, 22 noiembrie 2010

La pomu' laudat sa nu te duci cu sacu'

zice o vorba populara si exact vorba asta mi-a venit in minte dupa ce am citit "cartea Alcool" a lui Ion Muresan aparuta la ed. Charmides zilele trecute. Noroc ca batranul poet mi-a facut-o cadou ca daca mai dadeam si banii pe ea ii faceam o radere de toata frumusetea. Oricum, dintre cele vreo 30 si de poeme am retinut totusi vreo 4, restul fiind slabe. Cartea e plina de ingerasi, dumnezeu, cristosi (dar nu din aia frumosi din expresii ca "Da-te-n cristosii ma-tii") si de absenta "coaielor" pe care orice poet, in ziua de azi, e recomandat sa le aiba. Sunt curios daca criticii literari vor avea la randul lor "coaie" sa rada pe buna dreptate aceasta carte mult asteptata pentru a nu ne face martorii unui "succes de stima":D

24 de comentarii:

  1. La fel am gandit cand ti-am citit romanul. L-am si terminat. Si el pe mine. Nu-mi vine sa cred ca tu l-ai scris si io l-am cumparat si... citit. Se mai intampla si accidente.
    E slab cap-coada: personaje, actiune. Dupa prima pagina mi-a intepenit mana in aer (hai, bai, ca-si revine. canci). Ai incercat din poigne niste chestii pe la final (insertii de poezii, neste metafore), dar ce ne facem cu sarmecul din Chipurile. Pus ca se simte ca l-ai scris in timp (e inegal stilistic). Sa comiti tu una ca asta...

    RăspundețiȘtergere
  2. sa stii ioana ca din felul in care scri se vede ca nu stii sa citesti :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ca stii tu sa "scri", lol.

    RăspundețiȘtergere
  4. pai sigur ca stiu ca altfel n-as fi publicat doua carti, nu?

    eu n-am vrut sa zic asta, claudiu, dar ai dreptate, volumul e lamentabil:))

    RăspundețiȘtergere
  5. nu te-ai prins. mai incearca!
    mai scrie odata "sa scri".

    RăspundețiȘtergere
  6. SGB-ule, esti tare! Mie imi place la max de matale, ca ai coaie sa le spui inchipuitilor din poezia si critica actuala ca sunt bashitzi cu totul! M-am saturat de fufe poete care o sug in chec la mosi impotenti uitati de vreme prin reviste sau, mai nou, bloguri. Dar si de insi filologi labaritzi prin cenacluri obscure care-si fac complimente unul altuia la lansari. Fute-i in gura, ca merita! In rest, scrisul lui matale e admirabil, m-am saturat de labe triste descriptiv-narative obsesiv-repetitive. Ramai onest cum esti deja si nu uita ca era (si este) nevoie de unul ca tine, fara parti pris-uri! SGB rulz!!
    Cristian

    RăspundețiȘtergere
  7. Probabil cearta lui cu gramatica limbii romane face parte tot din scenariul cu onestitatea. Si sa-l atace pe Muresan in timp ce-si posteaza poze cu Angela Marinescu.
    Daca-i permiteti sa va ia de prosti, n-am decit sa va urez sa fie cit mai putin dureros.

    RăspundețiȘtergere
  8. o mica mentiune: eu nu l-am atacat pe Muresan. am un respect deosebit pentru domnia sa si o simpatie pe masura. eu am spus ca a scris o carte slaba, pentru ca a scris o carte slaba - si daca nu va vine sa credeti cititi-o. v-am mai spus eu ca voi nu ganditi, voi credeti si din pacate credeti ca muresan e un mare poet, pentru ca asa ati auzit de la pastisatorii lui (gen poetul ipocrit care comenteaza mai sus), de la criticii depasiti sau prosti sau interesati si cine stie de pe unde altundeva. pai voi de ce credeti ca nicolae manolescu, in istoria lui, a scris despre muri un text cat un pachet de tigari?
    cand aud ardelenii astia care spun ca muresan e un poet mai mare decat cartarescu ma buseste un ras cat ardealul. pai cum sa compari vreodata o carte ca Levantul cu plachetele lui muresan, sau una ca Totul? sau sau sau. dar tot printre poeti mai mari e si cosovei care in 1,2,3 sau face pipi pe multi poeti romani si universali, etc etc chit ca si el are cati proaste.
    cineva trebuie sa le spuna lucrurilor pe nume in tara asta plina de pupincuristi, ligai si prostanaci. iar eu nu ma sfiesc. pentru ca eu nu scriu nici pentru critici, nici pentru istoriile lor, nici pentru manualele de limba si literatura romana care oricum sunt depasite. eu nu pot sa gonflez un poet depasit de poezie, de vremuri samd. de ce-as face asta? in speranta unei pile, in speranta unei aprecieri, de ce? sa ma invite si pe mine in locuri ca pe pupincuristii gen poetul ipocrit care comenteaza mai sus? sa ce?

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa inveti gramatica de clasa a VIII-a si un pic de coerenta a discursului.

    RăspundețiȘtergere
  10. mama, m-ati plictisit cu gramatica voastra, altceva nu mai stiti? voi nu intelegeti ca regulile gramaticii nu le-am facut eu si deci pot sa nu le respect?
    asta inseamna sa fii sclav, sa respecti tot ce vor altii, sa vorbesti dupa cum vor altii, sa sa sa. ai inteles sclavian? eu nu respect decat ce vreau eu.

    RăspundețiȘtergere
  11. SGB, ai totusi grija, ca ai inceput sa apari cam des in preajma unora dintre sclavii despre care vorbesti - maine, de pilda, citesti alaturi de soviany. puteai sa te lipsesti de aparitia langa distrusul ala de profesoras cu pretentii de critic literar, care scrie cronici intr-un limbaj scolaresc, ultradepasit si lemnos,intre doua sticle pe care i le cumpara poetii.
    In fine, ai timp sa nu te duci maine.
    In rest, cum am mai zis, scrii foarte bine si esti receptat, e normal ca toti frustratii care nu pricep o iota sa fie cu clontul sus.Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  12. soviany e unul dintre putinii scritori pe care ii apreciez asa ca nu am nicio problema sa citesc cu el. de altfel nu am nicio problema sa citesc in general, indiferent cu cine.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mai e o vorba inteleapta in popor: rade ciob de oala sparta... O stii ? :)

    RăspundețiȘtergere
  14. in fine, mie mi se pare excesiv sa-l numim pe soviany scriitor si sa nu punem ghilimelele de rigoare. soviany nu-si poate depasi conditia de profesoras. Atit. A scris poezele, e-adevarat. Shi? scrie cum scriu zecile si sutele de inchipuiti poeti romani. despre romanul domniei sale vom auzi vorbindu-se, dar numai pentru ca dl. soviany are cale libera la revistele literare. fragmentele pe care le-am citit din kostas sunt jalnice. Un om scrie asa cum este. Cam dur? nu cred. Iar tu, sgb-ule, stii la fel de bine ca si mine ceea ce spun aici. Poate ca ai ratiunile tale, necunoscute mie, sa il apreciezi pe dl. soviany. dar aceste ratiuni nu pot avea nimic in comun cu valoarea literara sau valoare pur si simplu a textelor produse de soviany. sorry. Nu mi-o lua in nume de rau, incerc sa trag in semnal de alarma in ceea ce priveste onestitatea...

    RăspundețiȘtergere
  15. imi pare rau dar eu cred ca soviany e scriitor si un scriitor foarte bun. adica eu i-am citit cartile, e drept ca are si el fiascouri dar fiascourile se intampla peste tot.

    RăspundețiȘtergere
  16. Câtă suficienţă şi prostie cu caru'! "Cristian", "Gilda", toţi distruşii care n-ar trebui să se bucure de dreptul la opinie, e pur şi simplu o nedreptate ontologică faţă de cei buni să-şi dea cu părerea despre ei tot prostu'- totuşi aţi reuşit să-mi produceţi (e termenul cel mai potrivit pentru voi) o revelaţie: reprezentanţii proletcultismului erau nişte oameni decenţi, şcoliţi, de bună-credinţă, pe lângă unii ca voi.

    RăspundețiȘtergere
  17. hahaha colosaaal! anonimule, asa ai sa ramii nene, peu bourgeois, peu PeDe si un autre peu maso... Ti-as da sa nu te vezi peste botul tau ontologic, crede-ma, dar nu merita osteneala, ca esti si nesatul, nebunule...

    RăspundețiȘtergere
  18. Din anonimatul meu de suprafaţă, refuz să-mi amestec numele sonor cu anonimatul vostru real, adânc şi definitiv.
    Plăcerea voastră primitivă şi (culmea!) neputincioasă de-a macula este pur şi simplu demnă de compătimire.
    Eu ştiu că o nouă paradigmă se instaurează prin refuzul violent a ceea este înapoi, în prezent, cât şi înainte, prin "Cetitor, deparazitează-ţi creierul!", dar voi nu construiţi nimic, voi distrugeţi pentru că urâţi "tot ce suie".

    RăspundețiȘtergere
  19. Mai nou Vadim este cititor al acestui blog?

    RăspundețiȘtergere
  20. insusi dumnezeu e cititor pe acest blog:))

    RăspundețiȘtergere
  21. Cu d mic, asa, da. Totul pare mic si infoiat pe acest blog, cam ca broscoiul celebru.

    RăspundețiȘtergere
  22. Câți anonimi, SGB-ule...și tu ești un John Doe...
    Hai, te pupă Grigorencu' :P

    RăspundețiȘtergere
  23. iti sta bine in costum si nu cred ca esti atit de rau cit vrei sa pari

    RăspundețiȘtergere