joi, 1 noiembrie 2012

Adevarul te va elibera

Un om a gasit un ou de vultur si l-a pus in cuibarul unei gaini. Dupa ce a fost clocit alaturi de puii de gaina, puiul de vultur s-a nascut si-a crescut alaturi de ei. Toata viata a facut ce au facut si puii, a zgariat pamantul pentru viermi si insecte, a cotcodacit, si-a intins aripile si-a zburat cativa metri in aer... Anii au trecut si vulturul a ajuns foarte batran. Intr-o zi a vazut o pasare magnifica deasupra sa, sus  pe cerul senin. Plutea maret pe curentii de aer, cu abia o bataie din aripile sale puternice, care pareau aur. Vulturul batran crescut printre gaini privea in sus cu veneratie. Cine e acela? a intrebat. Acela e vulturul, regele pasarilor, a spus vecinul sau. El apartine cerului, noi pamantului, noi suntem gaini. Asa ca vulturul a trait si a murit ca o gaina pentru ca asta a crezut el si a gandit ca a fost.

Filmul care urmeaza e lung. Are vreo 7 ore. Cam cat o zi de munca, cam cat un roman de 500 de pagini, cam cat cateva filme. Dar e un film care te va face sa constientizezi ca... si Socrate spunea ca o viata in inconstienta nu merita traita.

Dar inainte sa incepi sa privesti, o sa-ti spun o alta parabola, despre leul care a dat de o turma de oi si a vazut spre uimirea lui un leu printre oi. Era un leu care fusese crescut printre oi inca de cand era pui. Pastea. Behaia. Se comporta ca o oaie. Leul a mers la el si cand leuloaie s-a vazut in fata leului a inceput sa tremure din toate incheieturile. Atunci, leul i-a zis: Ce cauti printre oi? Si leul oaie i-a zis: Eu sunt oaie. La care leul: Nu esti, vino cu mine sa-ti arat. L-a dus la un lac si i-a zis: Priveste. Si cand leuloaie si-a vazut imaginea reflectata in apa, a urlat atat de tare incat a facut toate oile fus si nu a mai fost niciodata ca inainte.

Filmul asta e lacul.




Un comentariu: