L’ enfant terrible
Volumul de debut al lui Stoian G. Bogdan (SGB), Chipurile1 (Editura Cartea Românească, 2009) îşi afirmă şi asumă prin moto-ul inaugural – „Asimptotică reverenţă întru virtutea majestăţii sale Gorică, Gorică Pârvu...” – o genealogie deopotrivă fastuoasă şi damnată, de počte maudit, după cum sesiza Radu Vancu, „într-o tradiţie care urcă până la mehenghiul Trimalchio (poet fără poezie) şi vine încoace, prin Villon, până hăt, la Boris Vian, făcând o mezalianţă relativ minoră pe teren autohton cu Dimitrie Stelaru”.
Autoficţionalizare, biografism, abundenţă de confesiuni mai mult sau mai puţin fictive domină discursul poetic, mişcarea este contradictorie, oscilând între izolare şi elanuri extrovertite. Retragerea în poezie, interiorizarea are drept scop o „regrupare” a strategiilor spre relansarea în forţă a noi provocari. Mai mult decât un poet blestemat, Stoian G. Bogdan se impune prin figura de copil teribil: „Da, am chef să scriu chiar poemul ăsta, c-aşa am eu chef”.
Starea de anxietate şi obsesia ratării sunt anihilate prin subterfugii poetice, prin poematizarea realului: „Chiar crezi că-ntre ochii mei va scuipa vreodată ratarea?/ tu crezi că-n corpul meu se ascunde vreun hoit?/ chiar nu ştii că eu tai de unde vor toate gurile să muşte?/ (...) iubesc rataţii, nu şi ratarea./ când nu sunt lovit până-n moalele capului de inspiraţie/ când sunt lovit în şuturi/ şi se pare că jegul din mine mă îngroapă de viu/ fiecare vers mă reface”.
„Chipurile” ce alcătuiesc volumul sunt chipuri ale unei realităţi puţin suportabile: puşcăria, sanatoriul, oraşul natal, toposuri surprinse în notaţii directe, înregistrări neprelucrate, livrate crud şi concis: „aici prietene ar fi fost mai bine să nu intri/ ăsta-i oraşul comăneşti. aici m-am născut eu/ aici te aşteaptă disperarea în rochie de mireasă/ şi moartea dacă ai noroc”. În contrapunct, pentru a regla tensiunea permanentă, surescitarea, figuraţia lirică în note uşor sentimentale se insinuează în personajele-chipuri ce compun această lume – bunica, mama, Super, dl. Teo, Jairica, Canciioc, unele purtătoare de patronime exotice: Liviu Naţia ori Frăsina Lefter. Un sentimentalism tandru-tragic reverberează din versurile în care interacţionează cu cele mai importante prezenţe feminine din viaţa sa, mama şi bunica: „o găsesc strânsă în cămaşa de forţă/ Cum se clatină ca o pendulă stricată/ din lumea mea în lumea ei/ m-ar împăca acum şi-o bătaie/ un blestem, o înjurătură, un scuipat/ fiindcă îmi e atât de dor de mama”. Lumea lui SGB, lumea Chipurilor este traversată de o succesiune de figuri feminine, portrete cu impact, accentuate agresiv şi exagerat uneori – ghiridumba sau Jairica: „Au bătut-o cu cardurile-n cap/ până la leşin / De atunci viaţa ei este ca o nesfârşită plimbare/ în vagoanele unui tren gata să deraieze/ fiindcă o dată la cinşpe minute îşi pierde minţile”. Registrul grotesc este amplificat ludic precum în întâlnirea cu cea mai frumoasă femeie din lume – „«Ce faci ?»/ mi-a răspuns simplu cu voce de vată/ «Depinde cât dai»“ – sau suprimat, revocat în avertizarea romanţată din „toate femeile de care mă îndrăgostesc ajung rău/ de parcă liniile din palmele mele se termină în palmele lor” şi chiar anulat în Ion sau Ioana de imaginea copilului nenăscut, ecou al inocenţei pierdute: „mi-ar fi plăcut să vină o copilă/ (...) sau un puştan/ haios cum eram eu/ evreu ca bunicu’/ şi să îmi spună/ orice“.
Chipurile se dezvoltă într-un permanenet dialog cu figurile obsesive ale imaginarului poetic personal („m-apropii de finalul chipurilor/ îmi creşte tot mai multă vată în nări”), însă, dincolo de autoreferenţialitate, prinde contur şi un dialog livresc, o reţea intertextuală fină ce marchează figurile reper / model poetic şi polemic – Arghezi, Mircea Dinescu, Edgar Lee Masters.
Refuzul resemnării, refuzul morţii şi al ratării manifestate prin atitudinea de frondă, bravadă (Sunt. O lichea sau Casino) sarcasmul („al dracu viitor/ cu cât cinism îmi mai zâmbeşte”), gestul ostentativ (Poemele din România literară) întregesc poza de enfant terrible care împreună cu tag-ul SGB fac din neconvenţional o marcă înregistrată şi validează un debut în forţă.
:)) sgb si poetul blestemat, cocalarul si muzicutza. citeste-l bre omule pe baiatul cu soporia sa vezi acolo un adevarat poet blestemat. stiu ca-ti fac in ciuda si te doare. dar asta e, nu toti sunt netalentati ca tine.
RăspundețiȘtergereadevarul e ca mor de ciuda si de durere. am curu plin de lacrimi ca mi-ai spus vorbele de mai sus. noroc
RăspundețiȘtergereştiţi de unde vine SGB? De la "SuGe-o Bă"! :))
RăspundețiȘtergere:)) imi cer scuze ca permit comentariile oligofrenilor pe blogul meu, dar, nu vreau sa fiu acuzat de discriminare :)
RăspundețiȘtergereCa să ne demonstrezi ca nu eşti analfabet, corectează următoarea frază> "Mi ţi că nu ţi să ţi la mine!" hai, sgb, ştiu că poţi!:))
RăspundețiȘtergereMulti frustrati pe aici...daca esti barbat invidia inca mocneste in tine iar daca esti femeie sau 'fetita' ti-a tras-o o data si te-a lasat :)))))
RăspundețiȘtergeresex feminin n-are ca-i prea prost. dupa atitudinea pe care o manifesta e posibil sa fie poetul la care face referire mai sus, intr-un acces de invidie. dar nu e vina mea ca lumea nu il apreciaza.
RăspundețiȘtergeredaca esti autorul cartii aleia sa stii ca imi pare rau pt tine. daca nu esti, sa fi sanatos.
si sa stii ca versul ala e slabut. iti dau eu un test ca sa-ti scot din cap cacaturile:
aseaza cuvintele urmatoare intr-o propozitie corecta gramatical si spune-mi daca e adevarata sau falsa:
carte bine o volum in definit are.
daca imi dai raspunsul citesc cartea aia. daca nu, poti deduce ca iq-ul tau e mediu si iti poti da singur raspunsul de ce nu citesc cartea aia.
Are o carte în volum bine definit. (propoziţie cat se poate de falsă, in cazul tau):))datele mele le gasesti atasate! ca sa nu mai invinuiesti ca ti-ar fi scris altcineva.
RăspundețiȘtergereare o carte in volum bine definit.
RăspundețiȘtergerestupid. canta la alta masa.
uite, iti dau e propozitia, tu spune-mi doar daca e adevarata sau falsa:
o carte are bine in volum definit.
am auzit ca te comentezi singur pe blog, sub pretextul ca esti anonim ?:))
RăspundețiȘtergereiar la ringul de vorbe, unde eram spectator, te-ai facut de cacat. am ras de m-am prapadit cand ai vorbit despre moartea sotilor ceausescu si despre alte tampenii de-ale tale debiloide! :)))) stiai ca leny si niku s-au pupat inainte sa moara? :))))
asa ca lasa vrajelile si pune-te cu burta pe carte! spor la invatat.
Offf...
RăspundețiȘtergerePotoliti-va fratilor, ce aveti? Sunteti oameni culti, plimbati prin lume... Sunteti tineri. Nu se poate asa ceva. Fiecare are calitati si defecte.
"E unul care scrie mai bine decat mine?
S/apuce inainte, sa urce cat mai sus,
La rasaritu-i falnic inchin al meu apus".
Cam asa spunea Alecsandri lui Eminescu.
Asa si cu voi...fiecare probabil are stilul lui. NU iti place, nu citesti.
Santaosi si cuminiti sa va gasesc.
hai ca te-am bagat prea mult in seama si m-am plictisit. nu pot vorbi cu tine pt ca esti prea prost, prea slab si prea prost intentionat. pana una alta nu eu m-am bagat in seama cu tine ci tu. si inca ceva: cartea mea se pisa de foarte sus pe cartea ta ;) ca daca era ceva de capul ei scria careva despre ea. iar cand cineva nu scrie despre o carte inseamna ca nu conteaza cartea. e simplu. tu vii aici si-mi spui ce crezi tu. dar tocmai ti-am demonstrat ca al tau iq e mediu. deci esti prost. ori opiniile unui prost despre mine sunt irelevante.
RăspundețiȘtergereatât îţi spun, doar atât. reţine numele ăsta: MARIUS CONKAN. e cel care nu peste mult îţi va spulbera îngâmfarea şi visele.
RăspundețiȘtergerep.s. am transformat scrisul în dragoste faţă de mine (M.C.)
hai ca te-am bagat prea mult in seama si m-am plictisit :))))))))))))
Nu inteleg ce aveti voi cu SGB,dar se pare ca trebuie sa mai cresteti pentru a invata conceptul "respect" ; daca nu va place cum scrie,nu il mai cititi ; nu cred,oricum,ca sunteti voi in masura sa-l criticati,mai ales ca sunt atatia critici literari care nu au facut-o,ci din contra,l-au premiat :)
RăspundețiȘtergere"Gorica Pârvu" ?????? Ăsta cine-o mai fi ?
RăspundețiȘtergere