duminică, 11 august 2013

Mârlănia de București

Locuiesc de aproape 10 ani în București, timp în care am luat contact cu toată mârlănia care zace în acest oraș. E atât de multă mârlănie aici, cât nu e în toată România. Fapt logic, având în vedere că aici sunt Președinția, Guvernul, Parlamentul, Birourile centrale ale partidelor politice etc., că aici e capitala. Și mârlănia asta e ca eterul, trece prin toate sferele sociale, cum de altfel o trece prin toată România. Dacă s-ar da un premiu celui mai mârlan popor, de departe noi l-am lua, și-mi pare rău că trebuie să recunosc asta, o fac în scop pozitiv. E drept că este o întreagă cultură întru mârlănizarea noastră, care ne iradiază din toate părțile, prin mass-media, școală, religie, guvernanți, legi etc. Căci primul lucru pe care îl face un mârlan este să nu-și respecte semenii, iar oamenii care nu se respectă sunt dezbinați.
Aud de câțiva ani prin București, pe stradă, prin mijloacele de transport, peste tot, eufemismul: MOLDOVEAN, adresat oamenilor. Acest cuvânt, din câte am dedus, ține loc de: prost, mârlan, fraier, țăran etc.
Fiind din regiunea geografică Moldova, nu pot să nu mă simt puțin lezat când aud acest cuvânt folosit cu o astfel de conotație. Se subânțelege de ce. Este ca și când, noi, cei care ne-am născut, am crescut și/sau trăim regiunea geografică Moldova, am fi cu toții proști, mârlani, fraieri, țărani etc. Ceea ce e evident, fals.
Am observat dinainte să mă mut în București o oarecare aversiune a bucureștenilor vis a vis de moldoveni și am concluzionat rapid că ea are mai multe cauze. Pe de o parte vine pe fondul faptului că, datorită sărăciei zonei, istoriei și a vibrației pământului, în ciuda graiului nostru, suntem și mai inteligenți și mai talentați și mai frumoși și mai ambițioși, fapt constatat științific, decât bucureștenii, și, pe de altă parte, din cauză că, pentru a menține poporul dezbinat este nevoie ca locuitorii zonelor care compun țara să nu se respecte, să nu se aprecieze, să nu se iubească. Căci auzind un astfel de eufemism de la vreun băiețaș de cartier prin autobuz, 3-4 flăcăi vânoși de prin Vaslui, să zicem, îl vor încăleca sigur și pe el și pe prietenul căruia i l-a adresat. Cei doi, victime ale propriei lor guri, vor amplifica dușmănia pe "moldoveni", moldovenii pe bucureșteni, munteni plm, și dezbinarea va fi și mai mare. Iar aste nu e bine.
Indiferent de zona geografică în care ne-am născut, am crescut, am locuit sau locuim în țara asta, suntem cu toții români și este necesar să învățăm să ne respectăm, să ne apreciem, să ne iubim, ca să fim un popor unit și puternic, români. Respectându-ne, apreciindu-ne, iubindu-ne, unindu-ne, automat ucidem și morbul mârlăniei și mârlănia, și mai mult, ajungem un popor respectabil, puternic.

2 comentarii:

  1. >suntem și mai inteligenți și mai talentați și mai frumoși și mai ambițioși, fapt constatat științific, decât bucureștenii

    Si atunic de ce veniti toti aici?
    De ce nu e Moldova voastra mai bogata mai curata si toate alea ce va credeti voi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Moldova nu e a noastra, moldova e a tuturor romanilor, ea nu e mai bogata mai curata si toate alea ptk administratia e la bucuresti si pentru ca cei care administreaza, mai bine zis cei care ii administreaza pe cei care administreaza nu au interesul ca aceasta zona geografica sa functioneze la adevaratul ei potential si nu fac nimic in acest sens ci in sens opus, cum de altfel fac cu toate zonele geografice ale tarii. Venim aici pentru ca aici sunt mai multe finante, mai multe oportunitati, fiind capitala, iar majoritatea finantelor care sunt aici vin de pe intreg teritoriul tarii sub forma de impozite si taxe. personal, am venit aici pentru ca aici isi are sediul principal si varful corporatia numita Statul Roman. ideea nu e asta, ideea e ca efectul atitudinii bucurestenilor tampiti vis a vis de oamenii care vin din moldova romaneasca si/sau care traiesc acolo nu face decat sa creeze dezbinare intre noi, romanii din romania, ca atare este o atitudine gresita, proasta gramada.

    RăspundețiȘtergere