marți, 25 septembrie 2012

Romania

Nu de putine ori mi s-a intamplat sa aud discutii referitoare la locuitorii asa ziselor principate romane si zone geografie romane. Muntenii despre moldoveni. Moldovenii despre munteni. Ardelenii despre munteni. Banatenii despre ardeleni. Bucovinenii despre moldoveni. Moldovenii despre ardeleni. etc. etc. ca sunt mai prosti unii decat altii, mai necivilizati, mai cine stie cum. Nu de putine ori mi s-a intamplat sa vorbesc si eu genul acesta de lucruri ca un prost ce eram. Pana cand mi-am dat seama ca inainte de a fi moldoveni, munteni , ardeleni, banateni, olteni, bucovineni, dobrogeni etc. suntem romani. Si inainte sa fim romani, suntem oameni. Din pacate cand ne vorbim unii pe altii ca suntem si facem si dregem, cand ne vorbim de rau, nu facem decat sa dezbinam natiunea si in cazul in care nu stiati, exista oameni care fac profit de pe urma acestei dezbinari: alte natii. Suntem, si am tot fost de vreo 2000 de ani, conform istoriei, care e o minciuna pe care nimeni n-o contesta, cum spunea Napoleon, sclavii altor natii. Si suntem sclavii altor natii in primul rand pentru ca suntem dezbinati. In al doilea rand suntem sclavii altor natii pentru ca, din cauza ideilor care se promoveaza in societatea romaneasca, suntem un popor de oameni necivilizati. Numai cei nobili isi pot iubi neconditionat aproapele. Degeaba stii lucruri gen cine a scris, cine a inventat, cine a fost, cum se, de ce, in ce fel samd, daca nu stii ca altul e Alt TU si nu te comporti ca atare. Degeaba stii genul ala de lucruri, daca nu stii ca celalalt e fratele tau si nu te comporti cu iubire si compasiune. Degeaba stii genul ala de lucruri daca nu stii ca fiecare fiinta umana este sacra inviolabila suverana si nu te comporti ca atare. Cand spui lucruri rele despre altii dai dovanda de lipsa de respect si esti prost. Cand te crezi superior altora esti prost. Cand crezi ca ti se cuvine mai mult decat altora esti prost. Este necesar, in aceste momente grele, sa punem egoismul in cui si sa imbracam altruismul, iubirea, compasiunea, toleranta. Este necesar acum, mai mult decat intotdeauna sa fim romani, nu ardeleni, munteni, moldoveni, dobraogeni, olteni, banateni, bucovineni etc. Este necesar sa ne unim spiritele si sa creem progres spiritual si social in aceasta tara si in aceasta lume pentru fiecare dintre noi. Nu te intreba ce pot face ceilalti pentru tine, intreaba-te ce poti face tu pentru ceilalti. Este necesar sa ne iubim aproapele pentru ca altfel ne sortim pieirii. Este necesar sa ne trezim.

3 comentarii:

  1. HAHAHAHAHAHHAHA te doare ca esti moldovean este? vrei sa te lasam in pace moldovean tembel ce esti. toata lumea stie ca moldovenii sunt cei mai jegosi oameni.

    RăspundețiȘtergere
  2. prietene, zice-ntr-o carte ca nebunul are inima-n gura si inteleptul are gura in inima. sa dai un comentariu de genul asta sub un text ca cel de mai sus denota ca nu esti nici nebun nici intelept ci ca esti prost sau foarte prost. mai citeste o data textul ca fix pentru astia ca tine l-am scris. iar daca dupa ce il vei citi iti va veni sa dai tot un comentariu ca ala, da-l si-ti voi spune ceva si mai adanc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Părintele SGB / Cuviosul Bog Stoianitul cu credința mai grea ca granitul!

    RăspundețiȘtergere