duminică, 25 martie 2012

Ceva ce..

M-au contactat unii de la o revista online sa le raspund la un interviu. Le-am raspuns si cum n-au mai publicat interviul, probabil din cauza unor raspunsuri, nu-mi ramane decat sa-l pun aici.



CARTEA, ÎNTRE OM ȘI SIMBOL \

se va raspunde sub fiecare intrebare (Q) cu aliniat (-). Vă rugăm ca textul să conțină diacritice.


Intro
Cine este Omul, Stoian G. Bogdan? (scurt autoportret)
- Omul Stoian G. Bogdan încearcă sa fie cine vrea sa fie într-o lume în care fiecarui om i se impune un rol – rolul de sclav: al ideilor şi al voinţei altora. De-aceea omul Stoian G. Bogdan este cine trebuie să fie, adică vasalul Libertăţii. Omul Stoian G. Bogdan este scriitor, avocat, neurolingvist, designer social, critic de artă, politician etc.

Ce simbolizează cartea pentru Dvs.? (există o legătură nepercepută încă, subtilă, între Om și carte?)
- Pentru mine cartea simbolizează un maestru spiritual, însă, din pacate, peste 90% dintre carţi sunt maeştri falşi.


Q1 Cartea de suflet
Q1.1. Care este personajul care v-a marcat copilăria / adolescența?
- Atât copilăria cât şi adolescenţa mi-a fost marcată de Iisus. Pentru mine Iisus nu este fiul dumnezeului celor care spun ca sunt împuterniciţi divin să conducă, deci să transforme în sclav omul, al celor care îl ţin cu nesimţire în întunericul ignoranţei, al grijii zilei de mâine etc., ci un Iluminat, un om conştient de toate cele văzute şi nevăzute şi în perfectă armonie cu ele.

Q1.2. Care este autorul care v-a marcat / schimbat viața?
- Toţi autorii mi-au schimbat într-un fel sau în altul viaţa, dar cel care m-a marcat întotdeauna sunt eu.

Q1.3. Cum te poti îndrăgosti de lectură ? (ex: legatura cu autorul sau cu personajul favorit, ori stilul literar etc)
- Lectura are două trebuinţe: să te lumineze şi să te distreze. Te poţi îndrăgosti de lecură dacă eşti îndrăgostit de cunoaştere.



Q2 Semne de carte
Q2.1. Cand ați descoperit semnul de carte (când ați folosit prima oară?)
- Am descopeit semnul de carte în clasa I, aveam coperte pentru manuale cu semn de carte integrat.

Q2.2. Cum trebuie să arate semnul de carte pe care să-l poți folosi cu drag în toate cărtile? (trebuie sa fie unul singur?)
- Nu am un fetiş cu semnul de carte aşa că mi-e indiferent.

Q2.3. Ce obiecte v-au servit ca semn de carte?
- Semne de carte, hartii, ţigări, bani, frunze de cannabis, brichete, dar cel mai mult îmi place sa îndoi colţul paginii la care am închis cartea.



Q3 Biblioteca
Q3.1. Ați moștenit vreo carte din familie? (un raft plin de cărți? O bibliotecă?)
- Am moştenit mai multe biblioteci din familie cu tot felul de carţi. Multe dintre ele nu mi-au folosit la nimic aşa că le-am vândut când eram student.

Q3.2. Cu ce cărti v-ați completat biblioteca? (ce tipuri de cărți predomină biblioteca?)
- În biblioteca mea predomină cărţile de poezie, cărţile stiinţifice şi cărţile de drept.

Q3.3. Care este traseul unei cărți cumparate/ primite? (pe unde „se plimbă” cărțile Dvs.? Împrumutați cărți?)
- Puţine sunt cărţile pe care le păstrez. Aşa că împrumut cărţi cu scopul de a nu le mai primi înapoi.

Q3.4. Aveți accesorii de bibliotecă? (de ex: suporti, despartitori, diverse ornamente?)
- Am tot felul de accesorii în bibliotecă, obiecte de artă în general.

Q3.5. Aveți în proximitate o biblioteca publică? (denumirea acesteia, dacă există) Cât de des o frecventați? (de ce da, de ce nu)
- Am în proximitate mai multe bibloteci publice cum e Biblioteca Naţională (care încă nu s-a inaugurat), Biblioteca Central Universitară, pe care am citit-o când eram student şi Biblioteca Metropolitană, pe care o citesc zilele astea.


Q4 Biblioteca virtuală
Q4.1. Cum priviți biblioteca virtuală (necesitate sau moft), cum ați primit informația inițiala despre cărțile in format electronic?
- Am într-un folder o bibliotecă cu vreo zece mii de cărţi, dar nu privesc biblioteca virtuală nici ca pe o necesitate, nici ca pe un moft, ci ca pe ceva care este.

Q4.2. Foșnetul răsfoirii cărții și mirosul de cereneală tipografică vor fi înlocuite de un click pe internet/ cititor de cărți electronice (e-book reader)?
- Pentru mine contează ce şi să citesc nu dacă e cartea materială sau virtuală. Citesc în ultima vreme cărţi electronice pentru că citesc cărţi care la noi, unde există un interes pentru menţinerea stării de ignoranţă, probabil nu vor fi traduse şi editate niciodată. Sau cine ştie…

Q4.3. Se poate schimba ritualul achiziționarii unei cărți? (librărie virtuală pentru hard-copy vs. e-book store)
- Cred că achiziţionarea de cărţi ar trebui să fie gratuită întrucât cred că cunoaşterea nu poate fi evaluabilă în bani.


Q5 The Key
Q5.1. De ce cartea îți dă putere?
- Pentru că cunoaşterea înseamnă putere.

Q5.2. De ce cartea îți oferă protecție?
- Pentru că cunoaşterea îţi oferă protecţie.

Q5.3. De ce cartea te înalță?
(se poate alege doar una din intrebări, în funcție de mediul de activitate, de credințe, de concepte etc.)
- Pentru că cuoaşterea te înalţă.



Q6. Motto magic
Q6.1. Există un citat celebru cu care ați rezonat?
- Da: A fi GUVERNAT este să fii urmărit, inspectat, spionat, direcţionat, condus de legi, numerotat, regularizat, înrolat, îndoctrinat, controlat, verificat, estimat, evaluat, cenzurat, comandat, de creaturi care nu au nici dreptul nici înţelepciunea nici virtutea să facă asta. A fi GUVERNAT este să fii la fiecare operaţiune, la fiecare tranzacţie notat, înregistrat, numărat, taxat, ştampilat, măsurat, numerotat, asistat, licenţiat, autorizat, admonestat, preîntâmpinat, împiedicat, reformat, corectat, pedepsit. Este, sub pretextul utilităţii publice şi în numele interesului general, să fii plasat ca şi contribuabil, sfredelit, jecmănit, exploatat, monopolizat, extorcat, stors, înşelat, jefuit; apoi, la cel mai mic semn de rezistenţă, la cel mai şoptit cuvânt de împotrivire, să fii reprimat, amendat, defăimat, hărţuit, vânat, abuzat, bătut, dezarmat, legat, sufocat, arestat, judecat, condamnat, împuşcat, deportat, sacrificat, vândut, trădat; şi colac peste pupăză: învins, ridicularizat, râs, ultragiat, dezonorat. Asta înseamnă GUVERN, asta este justiţia şi morala lui.

Q6.2. Care este deviza care vă ghidează în viață?
- ELIBERARE

Q6.3. Prezentul nostru continuu este și viitorul generatiilor următoare: vă rugăm să lansați un mesaj care să îndemne românii la lectură, care să-i apropie de literatură!
- Nu credeţi tot ce citiţi!

Un comentariu: