duminică, 10 aprilie 2011

criticii romani

dupa cum spuneam acu o vreme imi public Chipurile in Germania. Beleaua e ca am nevoie de niste opinii ale criticilor romani pentru a´mi amplifica, intr´un fel sau altul, smecheria, ca editorii si referentii germani, sa fie convinsi ca bla bla bla... discutand cu traducatoarea mea in limba germana am ajuns la concluzia ei: criticii literari din tara noastra de cacat habar n-au sa scrie despre carti, ei vorbind in metafore si parabole, nu altfel, cum, spre exemplu, fac criticii literari germani: adica, cumva, stiintific, filosofic, pe inteles, bla bla bla. Ceea ce e normal, avand in vedere ca romanii nu au avut niciodata un Kant, un Schopenhauer, un Wittgenstein etc. Caci criticii nostri, adica scriitorii ratati, isi incearca mana de scriitori ratati pe planul criticii, si astfel vorbesc cu mijloacele poeziei despre carti, nu cu mijloacele filosofilei, adica ale stiintei. De unde deduc ca trebuie sa ma apuc de critica literara, ca, macar eu nu-s scriitor ratat, bla bla bla..

13 comentarii:

  1. hai domle, nu cred ca ai avut nevoie sa ajungi in Jermania ca sa te convingi ca criticii romani sunt de kkt! dar mai bine mai departe decat niciodata! curaj, sper sa se stranga mai multi de opinia asta! trebe facut ceva in sensul asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cultura romana are critici pe masura scriitorilor. Se merita unii pe altii.;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Scriitorii romani is cu cateva veacuri avans fata de critici. Si e normal. Poti sa scrii chestii geniale traind in gunoi si fiind semi-analfabet, in vreme ce critica necesita cultura si educatie. E simplu.
    Scriitorul aici de fata e un exemplu graitor.

    RăspundețiȘtergere
  4. esti extrem de ignorant george daca crezi ca poti sa scrii chestii geniale traind in gunoi si fiind semianalfabet. asta inseamna ca aurolacii si boschetarii daca ar pune mana pe un pix ar putea scrie chestii geniaile.

    RăspundețiȘtergere
  5. pai nu e asa? nu ar putea? ca nu inteleg......
    George

    RăspundețiȘtergere
  6. numele trandafirului12 aprilie 2011 la 06:41

    sgb are dereptate, aveti cumva senzatia (si daca o aveti, foarte rau, n-am ce sa va fac) ca un cristian, ciotlos, komartin, vancu ar avea vreo treaba cu critica literara? hai sa fim seriosi, oameni buni! critica romaneasca e la mana unor impostori submediocri in prezent! ce ne tot kkm pe noi atata?

    RăspundețiȘtergere
  7. chiar azi cand m-am intors de la munca am luat niste aurolaci din gara cu mine si i-am pus sa scrie ceva genial dupa ce le-am explicat ce inseamna asta si n am reusit nimic, desi unii dintre ei aveau chiar liceul, george. de unde deduc ca numai un semianalfebet si-un needucat ca mine poate scrie chestii geniale :))

    numele trandafirului, un cristian n-are nicio treaba cu critica literara pentru ca nu-i domeniul lui si nici n-a insinuat macar, vreodata ca ar fi. ciotlos are treaba cu critica literara, asta ti-o spun pe cuvant. vancu la fel. chiar si komartin. problema lor, in caz ca au una, e ca au uneori gusturi ciudate... dar gusturile nu se discuta, sti si tu

    RăspundețiȘtergere
  8. A crea arta este (cred eu...) un act artistic. Este deci bazat pe talent si inspiratie. Educatia si cultura ajuta, evident, dar nu schimba ceea ce esti: nu poti lustrui un cacat.
    A judeca arta bate mai mult inspre stiintific si, ca atare, necesita cultura si educatie. Cum ai spus tu insuti: fara repere filozofice criticii sunt doar niste scriitori ratati care incearca sa isi umple golurile din cultura cu metafore.
    De-asta (sustin eu) criticii au ramas in urma, in timp ce scriitorii au progresat, mai mult sau mai putin. Pentru ca primii, mult mai mult decat cei din urma, necesita un minim de cultura si un bagaj de repere cu care sa poti opera.

    RăspundețiȘtergere
  9. Se prea poate sa fiu ignorant domnule scriitor genial. Pana acum insa eu am argumentat afirmatiile facute, in vreme ce tu le-ai exagerat sensul (pana la inversare) si ai dat exemple nepotrivite (1. boschetarii de la gara terminasera liceul - educatie - dar ceea ce le lipsea era vocatia. Bun, mi-ai demonstrat punctul de vedere 2. cativa boschetari lipsiti de talent nu imi infirma logica: ei sunt regula, eu sustin existenta exceptiei si un singur boschetar talentat e de ajuns sa arate ca am dreptate). Hai sa mai incercam o data: eu am spus ca se 'poate', ie: un aurolac semianalfabet care traieste intr-o ghena POATE scrie genial (atata timp cat poseda o anumita inteligenta verbala, un simt al observatiei si o sensibilitate aparte), la fel cum un aurolac complet analfabet care locuieste intr-o ghena poate picta genial.
    Imi e rusine sa spun asemenea truisme dar aici vad ca se cere: ceea ce face un artist este talentul, nu educatia, iar mesajul lui, atata timp cat are ceva de spus, va supravietui lipsei de cultura, experienta si educatie a autorului, ajungand pana la destinatar. Educatia poate doar sa finiseze si sa puna in valoare ceea ce este deja acolo.


    De asemenea: "stii si tu" - 2 i
    Nu am vrut sa pun 2 comentarii consecutive, dar aveti o limita de cuvinte, se pare.
    Vedeti ca aveti un troll anonim care posteaza comentarii.
    Va doresc o seara placuta in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  10. ai tot atata dreptate cata dreptate n-ai, george. stii si tu ca pana si o maimuta poate scrie un sonet de shakespeare, si daca poate scrie unul de shakespeare, poate scrie si unul de ea, nu crezi? :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu ar trebui subestimata forta pe care o are asupra unor oameni mizeria pura, care devine o stare mentala. Plus faptul ca o mare parte a artistilor au trait, au gandit si au creat in mizerie, in gunoi. Si au murit in santuri... Multi poeti si prozatori ar fi uimiti de cate perle de intelepciune si traire pura pot scoate niste oameni care nu au citit nici 5 carti in toata viata lor. Pentru ca, spre deosebire de noi, cei care ne ascundem in spatele foii goale, care are rabdare, ei TRAIESC. Pentru ca uneori viata lor nu incape in fictiunile noastre, si e prea mult pt ele. Uneori.
    Exista si scriitori mari in literatura romana contemporana. Chiar exista, asa cum exista si critici competenti. Trebuie doar deschidere pentru a putea fi capabili sa ii observam. Asta neinsemnand ca nu le condamnam defectele.
    A, si inca ceva, educatia nu face doi bani daca habar n-ai ce inseamna sa traiesti.

    RăspundețiȘtergere
  12. spune-mi si mie, te rog, cristina, ce-nseamna sa traiesti? de-mi si niste exemple :D

    RăspundețiȘtergere
  13. Darama-s-ar dracului mitul asta cu scriitorul genial care creează în mizerie!

    RăspundețiȘtergere